Choices logoABN AMRO logo
Choices logoABN AMRO logo
Women entrepeneur 2023 logo

Best female of

Nominees Philanthropy

Liefde voor de mensheid: het zorgen voor, het voeden van, het verbeteren van of het vergroten van de levenskwaliteit of het ontwikkelingspotentieel van mensen. Filantropie is de ontplooiing van privé-initiatieven voor het publieke welzijn, gericht op het verbeteren van de levensomstandigheden van anderen. * U dient binnen iedere categorie op een nominee te stemmen.

Veerle Vrindts

Veerle Vrindts is directeur en mede-oprichter van ProVeg Nederland. Al in haar jonge jaren hield de vraag haar bezig waarom we bepaalde dieren aaien en anderen eten. Ze werd vegetariër, daarna veganist en studeerde af als sociaal psycholoog. Haar missie: het voedselsysteem drastisch veranderen. Veerle is co-auteur van het succesvolle boek De Vegarevolutie en heeft daarnaast verschillende prijswinnende kinderboeken op haar naam staan. Als er iemand is die ervoor gaat zorgen dat de toekomst plantaardig is, dan is het Veerle. Wij nomineren haar voor haar activisme, ondernemendheid en haar inzet voor mens, dier en maatschappij.

Jannet Vaessen

Vaessen richtte in 2005 de Stichting WOMEN Inc. op, toen minister De Geus zei dat 'de emancipatie voltooid was'. In de 18 jaar daarna is WOMEN Inc. uitgegroeid tot een constructieve belangenorganisatie die de emancipatie van vrouwen in Nederland versnelt, met als motto 'Fix the system, not the women!' WOMEN Inc. heeft een aantal cruciale systeemdoorbraken weten te realiseren: zo is voor alle ouders (ook vaders) het partnerverlof uitgebreid, is het maken van m/v verschillen in de gezondheidszorg verankerd en is er met de Wet Ingroeiquotum structureel meer aandacht voor diversiteit aan de top. Deze doorbraken lukten, door ook professionals en publiek te mobiliseren met een unieke formule voor maatschappelijke beweging: ontrafelen waar meer onderzoek nodig is, activererende allianties oprichten en prikkelende campagnes te maken (Waar is mijn drie ton?, Behandel me als een dame, Mijn naam is Peter). Bij het 18 jaar bestaan droeg Vaessen het stokje als directeur-bestuurder van WOMEN Inc. over aan de volgende generatie: Emma Lok. Bij het 10 jarig jubileum van WOMEN Inc. schreef Vaessen een boek over de mechanismen van in- en uitsluiting en hoe je die kan beïnvloeden: IEDEREEN Inc.

Nikky Hofland

Nikky Hofland helpt mensen die zich willen omscholen naar de techwereld: ‘Ik vind dat iedereen toegang moet hebben tot educatie. Wat je situatie ook is!’ Ze was jarenlang innovatieconsultant en maakte grote bedrijven nog groter, maar drie jaar geleden gooide ze het roer om. Toen werd ze Managing Director van TechMeUp en helpt ze onder andere vrouwen verder in de tech. Hoe? Door ze financiële middelen te reiken om te gaan studeren, middelen die ze pas hoeven terug te betalen wanneer ze goed en wel een baan hebben.

Esther Vergeer

Esther is oprichtster van de Esther Vergeer Foundation. Sinds 2004 is de foundation actief en laat het kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking kennis maken met sport en de positieve effecten hiervan. Heel belangrijk want uit onderzoek blijkt dat jongeren met een beperking minder sporten en het gebrek aan faciliteiten is een oorzaak daarvan. Als boegbeeld is Esther nauw betrokken bij de activiteiten van de foundation. Wij nomineren Esther voor haar tomeloze inzet voor kinderen, jongeren en mensen in het algemeen met een beperking en sport.

Nominees Sustainability

Duurzaam ondernemen is ondernemen met respect voor mens, milieu en maatschappij. Met een sociale inslag goederen en diensten op de markt zetten of via product of dienst maatschappelijke kwesties op de agenda zetten. Het moet anders en deze ondernemers laten zien dat het anders kan. * U dient binnen iedere categorie op een nominee te stemmen.

Lori Goff

Dat teveel afval op de wereld verschillende problemen veroorzaakt is een feit. Plastic heeft daarbij een grote rol. Het verminderen van plastic gebruik zorgt voor minder afval en kan op grote schaal voordelen voor een gezond ecosysteem met zich mee brengen. Outlander Materials maakt doormiddel van bestaande bronnen, bijproducten en afval uit de voedingsindustrie nieuwe materialen die composteerbaar zijn en geen giftstoffen bevatten. Zij hebben de toewijding en kennis om Unplastic op de markt te brengen als een alternatief voor single-use plastic. Zij hebben met hun kennis van biotechnologie, onderzoek en zakelijk inzicht de kracht om Unplastic levensvatbaar te maken op grote schaal. Gezien deze noodzakelijke ontwikkelingen zijn zij genomineerd in de categorie duurzaamheid. 

Ananda van Doorn

Tegenwoordig zien we steeds meer fast-fashion en fast furniture bedrijven die veel en snel nieuwe collecties op de markt brengen van goedkope, soms zelf (illegale) ontbossing en andere materialen die snel vervangen moeten worden. Een trend die zorgelijk is voor onze planeet. Reliving een marktplaats is voor tweedehands design en vintage meubels. Reliving gelooft in meubels van hoge kwaliteit met een lange levensduur die hierdoor zo lang mogelijk in omloop blijven. Reliving biedt tweedehands meubels die zijn gecureerd op kwaliteit om te zorgen dat fast furniture verdwijnt en meubels een nieuw leven krijgen. Deze stappen op gebied van o.a. co2 besparing geven positieve impact op onze planeet waardoor Reliving is genomineerd in de categorie duurzaamheid. 

Debra Aurich– Koomen

Een groot probleem op de planeet zijn de verschraalde landbouwbodems; hierdoor neemt het gebruik van kunstmest toe, wat water vervuiling veroorzaakt en bijdraagt aan de toename van broeikasgassen. Dit heeft ook gevolgen voor klimaatverandering, omdat een gezonde bodem helpt bij het opslaan van CO2. Bovendien herbergt de bodem 25% van de biodiversiteit; en is daarmee letterlijk het fundament het ecosysteem. Deze problemen willen de oprichters van SoilBeat aanpakken. SoilBeat heeft een geavanceerd data platform ontwikkeld dat specifiek is gericht op het ondersteunen van boeren en landbouwadviseurs tijdens hun transitie naar duurzame regeneratieve landbouw. Dit platform biedt tools en inzichten om kunstmest af te bouwen, de gezondheid van de bodem te verbeteren en tegelijkertijd het risico op oogstverlies te beheersen.

Anne Pleun van Eijsden

De papier industrie is niet de meest duurzame industrie. Anne Pleun van Eijsden zag dat veel producten op een enorm vieze manier worden geproduceerd en verkocht en vond dat dit anders moest. Met Paper on the Rocks maakt zij boomvrije, grondstoffen-vriendelijke papiersoorten gemaakt van bijvoorbeeld steenafval en landbouw afval. De notitieboeken zijn van hoge kwaliteit. Met deze duurzame ontwikkelingen maken zij van een alledaags product en duurzame variant welke positieve invloed heeft op de planeet. Hierdoor nomineren wij Anne in de categorie duurzaamheid.  

Nominees Media Personality

Een Media Personality komt tot uiting in de ambities die een vrouw heeft, hetgeen zij communiceert, en vooral de manier waarop ze (onderscheidend) haar werk doet. * U dient binnen iedere categorie op een nominee te stemmen.

Janine Kho

Janine Kho (Moeder van Fabian 12 en Jade- Ming 8) is founder &KHO Agency, een bureau dat zicht focust op creatieve concepten, het organiseren van evenementen en branding- en influencer marketingadvies voor verschillende grote internationale merken. Daarnaast heeft zij in 2018 netwerk community ‘Leading Asians’ opgericht. Waarmee ze mensen met elkaar connect die allemaal een link hebben met Azië. Ook staat zij voor de klas als docent Event & Styling op de 55 Creative business school om haar jarenlange kennis en ervaring te delen met the next generation. 

Mandy Woelkens

Mandy Woelkens is een veelzijdige mediapersoonlijkheid, bekend als presentatrice, podcastmaker en hoofdredacteur van Linda Meiden. Ze is toegewijd aan het bevorderen van inclusiviteit en het bespreken van maatschappelijke thema's zoals feminisme, gendergelijkheid en diversiteit, en ze heeft met haar partner Thorn de populaire podcast 'Couple Goals'.

Eveline Wu

Eveline Wu, met Chinese roots en een passie voor koken, begon haar culinaire reis in Nederland en opende in 1999 het eerste wok-restaurant van het land. Haar doorzettingsvermogen en streven naar topkwaliteit hebben geleid tot meerdere succesvolle eetgelegenheden, terwijl ze haar team zorgvuldig traint en inspireert om hun beste kwaliteiten te benutten.

Fidan Ekiz

Fidan Ekiz, een veelzijdige documentairemaker, presentatrice van Op1 en WNL in de Kantine, en columnist voor Vrouw Magazine, wordt gedreven door haar passie om het publieke debat te verrijken, te informeren en stem te geven aan kwetsbare groepen. Haar keuze voor deze carrière komt voort uit haar liefde voor het verkennen van maatschappelijke thema's, het vertellen van inspirerende verhalen, haar nieuwsgierigheid en haar streven om bij te dragen aan belangrijke debatten.

Georganiseerd door

Women entrepeneur 2022 logo

ABN AMRO Meespierson

ABN AMRO MeesPierson is een bank met een historie van 300 jaar en is de grootste Private Bank van Nederland.

Meer info

Choices by DL

Dit unieke en gepatenteerde concept is een creatie van Debora Huisman-Leeser, de vierde generatie in een professionele diamantairs- en juwelierslijn.

Met Choices by DL kunt u op elk moment van de dag uitstralen wie u bent en wat u wilt zijn. Uw persoonlijke juwelengarderobe kan moeiteloos aangepast en gecombineerd worden met juwelen in een eindeloze verscheidenheid aan stijlen.

Meer info
Women entrepeneur 2022 logo
Made with care in Amsterdam